Skoči na glavno vsebino

Od cveta do medu

V ponedeljek, 6. 3. 2023, smo se učenci posebnega programa odpravili v Čebelarski center Slovenije v Lukovico. Tam nam je bilo prav vse všeč.

Na začetku obiska nam je ga. Barbara Dimc na kratko predstavila čebele – kranjsko sivko, trota in čebelo delavko ter njihovo delo in bivališče. Ogledali smo si še film »Ribič Pepe« ter prisluhnili pesmi Čebelice skupine Čuki. Sledil je sprehod po okolici Čebelarskega centra Slovenije, na katerem smo si med celo rahlim sneženjem ogledali čebelnjak s panjskimi končnicami, čmrljak, učne table s predstavitvami čebel in njihovih bivališč, medonosnih rastlin … ter čebelo v 3D prikazu z več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko – slovensko avtohtono kranjsko čebelo. Po sprehodu smo degustirali med. Ga. Ines Zajc Žunič nam je pripravila kar 5 vrst medu. Okušali smo kostanjev, gozdni, hojev, cvetlični in akacijev med ter ugotavljali, kateri med je najbolj sladek. Obisk smo zaključili z delavnico, na kateri smo iz čebeljega voska z opojnim vonjem in stenja izdelali svečko, ter nakupom medenih in drugih izdelkov v njihovi trgovinici.

Ugotovili smo, da so čebele zelo pridne, delavne in zelo pomembne za nas. Ker je od njih odvisno, kaj bo zraslo na vrtovih, sadovnjakih, travnikih, jih moramo čuvati in imeti do njih spoštljiv odnos!

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost